Youtube

Afleren ongewenst gedrag

Australian labradoodles zijn eigenlijk net 4 jarige kinderen; als je die niet aangeeft wat ongewenst gedrag is, blijven ze daar vrolijk mee door gaan.

Hierin zijn ze duidelijk anders dan alle andere hondenrassen, waarbij je negatief gedrag moet negeren.

Als een 4 jarig kind lekker op je witte muren is aan het tekenen en je zegt er niets van, blijven ze er mee door gaan totdat ze het zat worden. Die zul je dan echt toe moeten spreken, dat dat echt niet de bedoeling is en een stuk papier moeten aanreiken met de woorden, dat ze daar wel op mogen tekenen.

Zo werkt dat bij Australian labradoodles ook; ongewenst gedrag geef je aan en tegelijkertijd geef je dan aan wat wel mag.

Bijten in je broek of handen mag niet, bijten in een botje wel. Als hij dus bijt in je broek, knijp je hem in zijn neus en zeg je met serieus boze stem “Foei! Niet bijten!” Je pakt dan gelijk een bijtspeeltje, botje, flostouw of takje en wiebelt dat voor zijn neus heen en weer, zodat hij hem met zijn bekje aanpakt en dan zeg je heel blij (=hoge stem) “Goed zo! Daar mag je in bijten”

Blijft hij het doen, dan doe je het niet serieus genoeg.

Blaft of gromt hij naar mensen of andere honden als hij aan de riem is, zeg hem dan met boze stem dat dat niet mag! Ga hem niet gerust stellen door hem te aaien of lief tegen hem te praten, want dan beloon je hem juist voor het grommen naar andere mensen!

Doodles die tegen je aanspringen, leer je dit af, door al voordat hij tegen je aan kan springen je knie omhoog te brengen, zodat hij daar tegenaan springt. Tegelijkertijd zeg je tegen hem “Laag!” en als hij dan mooi laag blijft, beloon je hem weer met blije stem en een dikke knuffel.

Doodles die heel hard beginnen te blaffen als er bijvoorbeeld aan wordt gebeld of er loopt iemand langs, leer je het blaffen af, door twee pannendeksels die je binnen handbereik hebt liggen heel hard tegen elkaar te klappen, op het moment dat je doodle begint te blaffen. Je zegt dan direct daarna heel streng “Niet blaffen!”

Dit hoef je maar een paar keer te doen en hij zal niet meer blaffen.

Dus negatief gedrag benoem je serieus met boze lage stem en positief gedrag beloon je heel erg enthousiast met een blije hoge stem en een knuffel

Op die manier leren ze 3x zo snel als andere hondenrassen, maar negeer je ongewenst gedrag, dan leren ze 3x zo langzaam.